вторник, 31 януари 2012 г.

Отразяване SOPA, PIPA, ACTA


Бях обещал да напиша няколко думи за това какво е SOPA, PIPA и ACTA. В момента не мога да отделя време, затова само ще сложа отразяването, което съм направил по медиите, а в някой от следващите дни ще довърша материала:

Предстоящи:



16 февруари, новини на телевизия БТВ
16 февруари, новини на телевизия ББТ
16 февруари, потенциални репортажи от пресконференция в София Прес.


Минали:

16 февруари, 11:00, Дарик радио, виж скрипт

16 февруари, 08:00, телевизия Алфа: сутрешен блок

11 февруари, 12:20, телевизия България Он Еър, на живо от протеста

10 февруари, 08:00, телевизия ББТ: сутрешен блок

07 февруари, 19:00, телевизия Алфа: вечерен блок

06 февруари, 08:00, телевизия Алфа: сутрешен блок



04 февруари, 19:00, БНТ1: Срещу новините, виж на запис

04 февруари, 20:00, BTV Action: Хрътките


02 февруари, 20:00, БНТ2: Местно време


01 февруари, 08:00, телевизия ББТ: сутрешен блок

01 февруари, TV+, Новините (очаквайте запис)

31 януари, БНР: Програма Хоризонт, 13:10


31 януари, вестник Стандарт, прочети в Интернет

30 януари, BTV: новините, виж на запис след 16-та минута;
30 януари, BTV Action: Код криминално, виж на запис

29 януари, телевизия Европа: новините

25 януари, телевизия VTV (Вест ТВ), виж на запис

21 януари, телевизия Bulgaia On Air, виж запис


вторник, 24 януари 2012 г.

За Протокола, или защо Ю не може да решава с кого да ходи Президента

Днес поне 10 мои приятели споделиха статията "Не-българският манталитет на първата дама", в която Мирела Иванова защитава позицията на Юлияна Плевнелиева (или Ю), която не желае да придружава мъжа си на официални приеми. Желанието на политици, журналисти и обикновени хора да се спазва протокола, г-жа Иванова нарича "български манталитет", като внушението е "стига глупости, оставете хората да си бъдат каквито са си". Вероятно с Ю имаме много общи познати, защото броят на споделянията на тази статия бе потресаващ. Реших да отговоря в блога си, да за не коментирам всеки един пост.

Бърз поглед в сайта на Белия дом (http://www.whitehouse.gov/administration/) показва, че администрацията на щатския президент, която е съставена предимно от хора с не-български манталитет, се състои от: Президент, Вицепрезидент, Първа дама, съпругата на Вицепрезидента (няма титла, цитира се по име), останалата част от кабинета. В този ред.

Да оставим настрана внушението, че всички ние сме едни селяни, които не знаем за какво става въпрос и нека разгледаме някои дребни примери от протокола. Позволявам си да го направя, защото като син на дипломат съм изучавал част от протокола, а впоследствие и като Съветник на Президента (http://www.president.bg/adm_sit.php) съм бил на доста държавни приеми.

Когато форматът е "със съпругите" (а на официални срещи винаги е такъв), тогава важи правилото: съпругата на седящия в дясно от домакинята, седи в ляво от домакина. Т.е. редът на масата е:


домакин, жена 1, мъж 2, жена 3, мъж 4, ...

домакиня, мъж 1, жена 2, мъж 3, жена 4, ...

Забележете - съпрузите не си правят компания един на друг и съответно не сядат един до друг. Те правят компания на домакините или на другите гости.

Ако мъж 1 е отишъл без жена 1, тогава домакинът ще остане без компания, а това ще бъде сметнато за обида. Няма никакъв шанс гостите да бъдат пренаредени, така че празното място си остава празно.

Друг случай. По протокол на масата не се водят делови разговори докато вечерята не приключи. В някои държави е прието в края на вечерята мъжете и жените да бъдат разделени за десерта в отделни зали (за да могат мъжете да си поговорят на спокойствие :) ). В този случай, ако българският президент е отишъл без жена си, в "женската" зала България ще остане без представител, а това отново може да бъде изтълкувано като неуважение.

Забележете, че никой няма да пита "къде е Ю" и дали тя не предпочита да си остане в редакцията на в-к Капитал или при трите си деца. Ще питат "Къде е България" или по-точно - няма да питат, а само ще си отбележат, че я няма.

Мога да продължа с примерите, но мисля, че вече схващате смисъла. Ако в ефира на БТН или БТВ е важно с каква рокля ще си разходиш височайшото дупе, то на подобни събития всички рокли са височайши и на никой не му пука за твоята, а единственото важно нещо е дали си там или не си там. Мога също да се върна назад във времето и да обясня какъв е смисълът съпругата ("кралицата") да придружава "краля" (символизира бъдещето в лицето на престолонаследника и е гаранция, че постигнатите договорености ще се спазват и от следващите управници), но и това е без значение. Протоколът си е протокол и дори на Дондуков 2 да решат да не го спазват, в останалия свят едва ли ще се съобразят с Ю или Я.


Историята (не българската, разбира се, защото нaшата е кратка) познава случаи, в които съпругата на президента не е желаела да изпълнява такава роля. Човешко е. Случвало се е президентът да е овдовял или въобще не е бил женен. В тези случаи функцията на Първа дама се изпълняват от друг член на семейството - дъщеря, племенница. Тъй-като обикновено случайни хора не стават президенти, не ми е известен случай съвсем никой от семейството да не е желаел, но ако се случи нещо такова, тогава трябва служебно да бъде назначена някоя жена, която да придружава президента в тези случаи. При всяко положение, обаче, това ще направи впечатление, защото разликата в ранга ще се забелязва всеки път - останалите в списъка ще бъдат "нейно превъзходителство", а тази ще бъде "госпожа Иванова"

Митко

P.S. Междувременно Вени Марковски ме допълни, като ми даде пример и от българската история (спорна или не, историята си е история). След смъртта на Мара Малеева и Людмила Живкова, Тодор Живков е водил със себе си внучката си Евгения Живкова, когато протоколът го е изисквал.

понеделник, 16 януари 2012 г.

Нагледен урок по манипулация

Агенция "Фокус" днес публикува коментар на изследване на "Сова-Харис" със следното заглавие:

"Сова Харис": Около 38% от хората споделят удовлетвореност от дейността на правителството на ГЕРБ

Човешкият мозък не забелязва детайлите, а отчита само ключовите думи. Ако ви кажа "не изпадайте в паника" вие ще изпаднете в паника, докато ако ви кажа "запазете спокойствие", ще останете спокойни. По същия начин това заглавие внушава, че хората са доволни от ГЕРБ. Никой няма да обърне внимание, че доволни са едва 38%, докато недоволните са 49%. За да не стане "грешка" при сравняването на цифрите (все пак няма как да не ги публикуват), недоволните са разделени на две групи - малко недоволни (30%) и съвсем недоволни (19%).

Но това не е било достатъчно. Тези 38% в текста стават "близо 40% доволни" (внушението е "цели 40%"), докато недоволните са описани с думи ("около една втора"), а не с цифри (50%). Мозъкът не може да сравнява цифри, които са предадени с думи, така че тези "около една втора" минават незабелязано при диагонален прочит на статията. Ако бяха в цифри, веднага щеше да се забележи, че недоволните са повече от доволните.

Браво на автора от агенцията, справил се е перфектно с поставената му задача.