вторник, 1 септември 2015 г.

Welcome to 1984

Напоследък все по-често взе да ми се случва да се включвам в някакви дискусии, за да коригирам неверните данни, върху които се гради логиката в тях. А най-често взе да ми се случва по темата "Русия" и вече започвам да си мисля, че липсата на информация по темата и масовата заблуда е целенасочена.

Днес например коригирах рзпространеното мнение, че са поскъпнали храните. Не са поскъпнали. Месото поскъпва с еднакъв темп, абсолютно равномерно през последните 5 години, а картофите не си променят цените за същия период, което по същество е поевтиняване. В последните 6 месеца цените в рубли падат или се задържат непроменени.

До тук - добре. Не е важно. Никой не е длъжен да следи данните за цените в държава, която не го интерсува. Е, не би следвало да развива теории, след като не знае изходните данни, но нейсе, всеки сам си носи отговорността за това, което поднася на аудиторията си.

Обаче другият въпрос беше по-важен. Оказа се, че никой не знае защо Путин подписа указ за унищожаване на заловените контрабандни храни. Потърсих с Гугъл публикациите от началото на месеца и всички заглавия бяха в стил "Путин ще изгаря храни, вместо да ги даде на нуждаещите се".

После потърсих дали е цитиран министъра на земеделието Ткачов. Не е цитиран. Тук-там в някой малък сайт, но не и в медиите. А всъщност инициативата за унищожаването е негова, като той я мотивира: преди указа, ако стоката влезне като реекспорт от страна, спрямо която няма санкции, тя трябва да бъде върната на изпращача. Ако белоруски вносител вкара полски ябълки, те не могат да му бъдат конфискувани, защото спрямо беларусина няма санкции. Може само да му бъде забранено да ги внесе в страната, което означава, че те просто трябва да му бъдат върнати обратно през границата.

Това означава, че контрабандистите всъщност не носят никакъв риск. Ако стоката мине - мине. Ако не мине - нищо, ще им я върнат и ще пробват пак, докато мине.

Но и това не е важно, поне не за мен. Изненадващото е, че нито един български журналист не е отговорил на въпроса "защо, по дяволите, ще ги горят тези стоки". Никой пет пари не дава за причината и никой не смята за нужно да информира населението. Населението не е виновно, че нищо не знае. То знае само каквото му кажат, а не му казват много.

Важното, скъпи приятели е, че вече живеем в 1984-та. Вие _вече_ нямате достъп до информация. Само си мислите, че Фейсбук и мрежата са неизчерпаем източник на информация и че всичко ви е на един клик разстояние. Нищо подобно. Мрежата само ви дава възможност да размножите онова, което някой вече е създал като информационен продукт, но ако не го е създал - няма как да го размножите. Ние сме едни папагали - повтаряме си един на друг онова, което ни е било казано.

Тук има един тънък момент. Никой не крие от вас самата информация. Информацията "Путин подписа указ и смачка шпроти с валяк" ние всички я научихме в детайли. Но никой не ни казва какъв е _смисълът_ на информацията. Няма вече независими анализатори, които да кажат какво означава едно или друго нещо. Анализът, доколкото въобще го има, е насочен само напред във времето, главно за да мотивира някакви бъдещи решения: "стана това и това, затова ние ще направим това и това". Но никой не ви обяснява какви са причините назад във времето. Никой не ви казва защо Путин иска да унищожи храните, никой не ви казва защо Турция пусна 100 000 бежанци към Европа, никой не ви казва защо Германия иска да ги приеме и т.н. и т.н.

Welcome to the future!

Няма коментари:

Публикуване на коментар