неделя, 26 юни 2016 г.

След Brexit - EUxit?


ЕС е в разкрачено положение не от този, а от онзи референдум преди малко повече от 10 години, когато Франция отхвърли проекта за Конституция на ЕС. Разбирай - когато стана ясно, че ще е трудно ЕС да се превърне в държава. Сега пък стана ясно, че няма да е трудно, а ще е невъзможно. Т.е. няма да стане. Още тази седмица всички европейски лидери и чиновници ще са забравили за идеята за Съединени европейски щати.

Останалите възможни варианти не са много. Всъщност е само един - отпускане на каишката и прехвърляне на повече правомощия към националните правителства. Смятам, че това ще стане изключително бързо. Следващата държава, която ще напусне ЕС, ще е ЕС, или по-точно - идеята за ЕС като държава.

Обаче знаем, че историята се повтаря като фарс, преди да се потрети като трагедия. На нас това вече ни се е случвало с Перестройката и доктрината "Синатра", която смени доктрината "Брежнев" за ограничения суверенитет.

Проблемът ни тогава беше абсолютно същия, какъвто ще ни бъде и сега, а именно, че качеството на местното (поместното) управление е изключително ниско. Оставени сами на себе си, без "големите шефове" да ни микро-менажират, ние ще заседнем в плитчините.

Така че ми се иска да обърна внимание, че се намираме отново в 1984-та година и отново ще ни се случи следното: ще сме натрупали дълг, който не можем да покриваме без преводи от метрополията (наречете ги европрограми); ще сме изградили икономика, която е силно зависима от същата тази метрополия (60% от търговията ни беше със СИВ, сега точно 60% от търговията ни е с ЕС); ще имаме некачествено държавно управление; ще ни спрат финансовите инжекции и ще спрат да ни обръщат внимание. Никой няма да ни причинява целенасочено никакви вреди, но ще бъдем оставени сами на себе си в обичайната кал, в която сме затънали, но която не виждаме, благодарение на това, че някой ни обгрижва и ни рисува светло бъдеще.

Сега, обаче, имаме шанса да знаем с 3 до 5 години предварително какво ще ни се случи и може би (само "може би") можем да се подготвим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар