понеделник, 30 април 2012 г.

Кога ще го дават? По коя телевизия?

Всеки път преди голямо събитие (Евровизия :), световно и др.), започвам да се ровя в програмите на телевизиите, за да видя кога и къде ще го дават.

Покрай един друг проект ми се наложи да направя база данни с над 1400 телевизии, съдържаща над 300 000 отделни заглавия (предавания) и реших да направя търсaчка. Честно казано, не съм 100% сигурен дали с търсачката не нарушавам нечии авторски права (все пак програмата като такава е собственост на съответната телевизия), затова няма да публикувам самата програма. А и няма нужда - има я на хиляди места.

Но мисля, че никой няма да се сърди, ако направя "обратен указател", т.е. по име на предаване да може да се намери кога ще го дават и по кой канал.

Ето я и самата търсачка: http://epg.mitko.com

По подразбиране се търси напред във времето, но ако искате да разберете кога сте изпуснали дадено предаване, цъкнете върху "in the past".

Синтаксисът е като на Гугъл:

  • символът "+" пред думата (+дума) означава, че думата задължително трябва да се среща в текста.
  • символът "-" пред думата (-дума) означава, че думата задължително трябва да НЕ се среща в текста.
  • израз, затворен в кавички ("дума1 дума2"), трябва да се среща в текста точно така, както е написан (в този ред на думите).
  • ако няма "+", "-" или кавички, отделните думи се търсят една по една - достатъчно е една от тях да се среща в текста, за да се покаже резултат.
  • вижте примерите в сайта.

Митко

P.S. Както пише на самия сайт - това нещо е в процес на разработка и може да работи, а може и да не работи. Не разчитайте много-много ...

2 коментара: