четвъртък, 27 юни 2013 г.

Искам нови избори, на които да не гласувам

"И накрая – повече от половината протестиращи заявяват, че няма да гласуват" - се казва в екпресно изследване, публикувано във в. Капитал


Я чакайте, че нещо не разбрах: Как така повече от половината протестиращи заявяват, че няма да гласуват?


Извинявайте, но това е нечестно. Не мисля, че човек има право на политически протести, ако не смята да гласува. В някаква степен дори няма право да протестира, ако не е гласувал на предните избори, но тук приемам, че може би не е имало за кого и всички са му се стрували "недостойни". Не я споделям, но все пак в това има някаква логика и я приемам с известни резерви. Но да искаш нови избори, без въобще да смяташ да участваш в тях, е подло и нечестно спрямо тези, които са гласували (без значение за кого) и които ще гласуват следващия път (също без значение за кого). Дори в някаква степен е шизофренично - искам нови избори, на които да не гласувам ...

С това, поне за мен, легитимността на протеста току-що намаля наполовина. Половината имат право да протестират, но другата половина - не!



Иначе, формалните (числовите) данни от изследването подкрепят моя предишна статия, в която изказвам хипотеза, че дори да са недоволни от партията си, хората пак ще гласуват за нея, а не за неин политически противник; че който не е гласувал пак няма да гласува и че в крайна сметка резултатите няма да са чак толкова различни, че да променят драстично ситуацията.

---
P.S. И не, не е нито манипулация, нито грешка, нито недоразумение. Вестник Капитал и авторът Деян Кюранов са достатъчно авторитетни и освен това са едни от основните говорители на протестите.

P.S/2. в. Капитал е редактирал статията по искане на Деян Кюранов. Махнат е коментарът му, който ползвам за заглавие:  "И накрая – повече от половината протестиращи заявяват, че няма да гласуват". Остават, обаче, изходните данни, тъй-като те не могат да се редактират (сумата трябва да остане 100%):

Няма да гласуват – 117 респонденти – 52%


За да не изчезне още нещо, ето цялата част с данните:

Брой респонденти: от София – 225
Ако изборите бяха утре, щеше да гласува за:
БСП - 16 респондента - 7,1%
ДПС – 3 респондента - 1,3%
Атака – 7 респондента - 3,1%
ГЕРБ – 30 респондента - 13,1%

Общо - 25,3% или една четвърт от редпондентите от София ще гласуват за сегашните парламентарни партии, т.е за партиите на статуквото.

Останалите:
Ще гласуват за други партии (общо 13 на брой) – 38 респонденти - 16,9 %
Няма да гласуват – 117 респонденти – 52%
Не отговорили – 12 респонденти – 5,3 %

1 коментар:

  1. Няма да гласувам, защото няма достойна партия. Искам служебно правителство, докато старите муцуни се разкарат. Време е за нови идеи. На народа му писна от старите алчни крадци. Вече няма по-малко зло.

    ОтговорИзтриване