четвъртък, 20 юни 2013 г.

#ДАНСwithme

Аз продължавам да не разбирам - ако сега се проведат нови избори, кой ще дойде на власт? Каква ще е разликата в процентите на една или друга политическа сила? Кой е събрал някакви позитиви и кой - някакви негативи?

Ако видим какво се е променило през последния месец, то промяна може да има само в една единствена група хора - гласувалите за БСП, които евентуално може да са се разколебали от случая Пеевски.

Всички останали, които в момента протестират, така или иначе не са гласували за едната или другата (а най-вероятно и за третата) партия, подкрепяща правителството. От промяната в поведението на тези, които не са гласували за БСП, ДПС или Атака, не може да произлезне друг резултат, или поне не съществено по-различен.

Следователно промяна в изборната ситуация (респективно в правителството) може да се случи при следните хипотези, по реда на тяхната вероятност:

1. Част от гласувалите за БСП сега да откажат да го направят. Тук има две под-хипотези: да не гласуват изобщо, или да гласуват за Атака, която единствено стои по-наляво от БСП (съмнявам се, че Скат имат каквото и да е влияние извън региона си - всичките им митингуващи бяха докарани в София с автобуси, нямаше нито един "местен"). Не виждам как някой "бесепар", който е разочарован от Пеевски, ще си накаже партията, като гласува за неин противник. В БСП не се случват такива неща. Теният електорат намалява с годините поради естествени биологически причини, а не заради промяна в убежденията. Или ако има такава промяна, тя няма как да се случи за една седмица.

2. Част от НЕгласувалите сега решат да гласуват и го направят за партия, различна от Атака, БСП и ДПС. Аз се съмнявам, че тук може да се очаква нещо - малките партии нямат "спящ" електорат и те си бяха достигнали максимума така или иначе, а съм почти сигурен, че това важи и за ГЕРБ.

Както виждате, и двата варианта са малко вероятни. Другите варианти - да се увеличи избирателната активност и от някъде да се появят нови фенове на Борисов, които предния път да са отишли за гъби, както и да настъпи каквато и да е промяна в електората на ДПС, ми се струват достатъчно нелепи, за да ги разглеждам като възможни хипотези.

Следователно нови избори ще повторят статуквото, като максималното,което може да се случи, е бройката депутати на ГЕРБ да се увеличи с 1-2 депутата за сметка на намалена активност в лагера на БСП (напомням, че при намалена активност, всички влезнали партии ще си преразпределят мандатите и Атака + ДПС също ще се увеличат с 1-2 мандата, ако БСП намалее, а няма всички да отидат автоматично в ГЕРБ).

Остава единствената "смислена" хипотеза - да се намали летвата от 4% на 3% и така още 2-3 партии да влезнат в парламента. Но пак напомням, че това ще стане за сметка на всички, включително на ГЕРБ. Ако влезнат три партии с по 3 процента, това прави подмяна на цифром и словом 27 депутата - ГЕРБ ще загубят десетина, БСП примерно 7, ДПС примерно 6 и Атака примерно 4. Ако влезнат две, съотвено подмяната ще е на "цели" 18 човека. При съотношение 144 на 96, това не променя ситуацията кой знае колко - дори всичките да подкрепят ГЕРБ (а надали), съотношението ще е приблизително 104 на 136 (потретвам, че това не са нови 18 човека - част от тях ще влезнат на мястото на няколко сегашни депутата от ГЕРБ).

Така че упражнението с новите избори може да доведе до ново съотношение на силите само ако се случат едновременно всичките условия - границата се намалява на 3%, Кунева, Костов и НФСБ дружно си поделят всички загубени гласове на БСП (ако има такива), до един влизат в парламента и до един застават зад Борисов. Няма никакъв друг математически възможен вариант. Има, разбира се, още няколко формално възможни конфигурации, както има възможност да падне метеорит върху народното събрание, но някои неща са много малко вероятни - толкова малко, че са направо невероятни (примерно БСП може да се саморазпусне).

И сега можете да си отговорите на въпроса защо Борисов не иска да влиза в парламента, докато не се приеме "нов изборен кодекс", разбирай - докато не се намали границата на 3%. Тогава и само тогава, той би имал някаква хипотетична полза. Във всички останали случаи, дори при най-благоприятното развитие на събитията, той не може да спечели.

Хайде, него го разбирам. На негово място може би щях да се държа подобно (е, не чак толкова детински, та да се фръцкам за щяло и не щяло, но стратегически щях да ги говоря същите - за предсрочни избори, за намаляване на бариерата и т.н.). Но не разбирам кой знае колко тези, които са на улицата и искат нови избори сега и веднага. Каква промяна смятат те, че е възможна да настъпи в резултат точно на това действие (нови избори)? Забележете - чуденката ми е каква смятат, че е ВЪЗМОЖНА, а не каква им се иска да бъде?

https://www.facebook.com/ganchev/posts/10151501346241028

1 коментар:

  1. Айде сега след всичкото "няма смисъл да се прави каквото и да е", дайте решение на проблема с некадърното правителство? Защото да се отхвърлят опитите на другите да променят нещо е лесно, но да се реши проблемът е трудно, нали? Какво предлагате вие?

    ОтговорИзтриване