неделя, 7 юли 2013 г.

Референдум за избори? Да, задължително!

Социологът Кольо Колев предложи да се проведе референдум дали да има избори или не.  Първоначално реших, че г-н Колев е прекалил с нещо - с престой на слънце, с кафе... Та нали референдумът по същество е избор - каква е разликата?

После се сетих и се изненадах, че не си е доразвил тезата, за да стане по-ясна. Ще се опитам да го направя вместо него.

Има само един конституционен начин да се отиде на избори: правителството подава оставка, Президентът връчва последователно три мандата и ако никой не успее, той разпуска Парламента и назначава служебно правителство. Служебното правителство работи без парламент и поради тази причина не може да променя никакви закони. Процедурата трае минимум три месеца, плюс още поне един след това за съставяне на ново правителство. Знам, че го знаете, но е важно да го отбележим отново.

Има много хора, които смятат, че изборите ще променят всичко. Но има също така много хора, които смятат, че няма да променят нищо съществено и че тези няколко загубени месеца до формирането на следващо правителство от същите политически партии (ако пак те спечелят изборите), ще причинят повече вреда, отколкото полза. Ако нямаше риск от вреда, те лесно биха казали "добре, де, добре - дайте да направим едни избори, да се преброим и да видим кои са повече, след което да си седнем на задниците и каквото покажат резултатите - това". Вярно, другата група смята обратното - че всеки ден, през които управлява сегашното правителство, причинява вреда. Но съгласете се, че не е честно някой да прекъсва процесите в държавата за поне 4 месеца, само защото има смътното усещане, че политическите предпочитания на 6 милиона души са се променили драстично за един месец. Може да са се променили, а може и да не са се променили. Истината е, че никой няма да се закълне в децата си за това какъв би бил резултатът от изборите, нали? Можем да си мислим или да се надяваме, но не можем да сме сигурни. Нещата са прекалено близо до фифти-фифти, за да може някой с чисто сърце да отсъди ще има ли промяна или няма да има. Президентът да ме извини, но тестването на хипотеза чрез избори не е проблем, само ако се окаже, че има промяна. Но е проблем, ако се окаже, че промяна в политическите пристрастия няма и напразно сме "ручали жабетата". Тогава цяла една прослойка ще трябва да обяснява защо цял месец (плюс още няколко след това) клати държавата без да има 51% подкрепа.

Референдумът ще реши този проблем, защото за да се преброят привържениците на "оставка сега" и "оставете ги да работят", няма да е нужно първо да се изпълни искането на групата, която случайно може пък и да се окаже малцинство. Ако пък искащите оставка се окажат повече, тогава няма никакъв проблем - правителството ще е длъжно да изпълни решението на референдума. Няма не искам, няма "не сега, а после". Референдумът е задължителен и се изпълнява веднага. Можете ли да се сетите за по-силно и по-легитимно искане на оставка?

Референдумът дори е по-бърз от изборите (заради по-простата процедура) и няма да са нужни 4 месеца, за да се разберат резултатите.

Следователно нито една от "страните" не може да загуби от факта, че ще се проведе референдум. Ако спечелят, протестиращите ще си получат оставката тутакси, защото референдумът е задължителен. При това ще си я получат по категоричен начин, който няма да може да се оспорва от никого. А ако загубят, значи са били прави тези, които искат правителството да бъде оставено да се сформира и да заработи. Без значение какъв е резултата, голямата дилема пред нацията ще бъде решена без почти никакви щети.

Митко

P.S. Въпросът на референдума би бил "Желаете ли оставка на правителството", а не "Желаете ли избори". Ако отговорът е "да, искаме оставка", предсрочните избори следват автоматично.

13 коментара:

  1. Референдума е най-безсмисленото за мен решение. Той няма задължителен характер и позволява произволна политическа интерпретация (виж референдума за Белене). Дори да излезе от него задължение да има избори, решението за одобрението е в ръцете на НС, изборите/референдум ще дублират цената (защото правим едно и също нещо два пъти) и ще понижат участието (заради дублирането и на двете събития), а и двете ще са перфектно основание на правителството да се измъква и да не иска да го провежда скоро, заради "непредвидени разходи в бюджета". Всичко това, а и не само, прави референдума толкова безсмислено решение, че на всички въобще мислещи го, мога само да напомня да не забравят, че Бареков е решил да прави партия :) може би е време да се замислят за участие.

    ОтговорИзтриване
  2. Президентът на Републиката в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. https://www.facebook.com/notes/vladimir-karavelov/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0/10151704931134421

    ОтговорИзтриване
  5. Делян, референдумът е задължителен, ако избирателната активост е над 50%. А ако е под 50%, очевидно искането му е нелегитимно и не се ползва от масова подкрепа.

    Що се отнася до това, че събитията ще са две - ще са две, само ако се окаже, че искащите оставка са 51%. Нека все пак първо да ги преброим. Както казва Президента (перифразирам), няма нищо лошо в това да се преброят привържениците на една или друга идея.

    ОтговорИзтриване
  6. Митко, претендирам за идеята за рефередум :) Ето тук си обяснявам защо: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2118684. Ако намериш някой да го е предложил преди това ще си посипя главата с пепел. Кольо Коев си е стар посредствен плагиат. Обикновено преразказва Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Живко. Или по точно им служи за фалшификатор на Галъп като не смеят сами да лъжат. Все БСП водили води. Справка 2009 и сега 2013.
    Що се отнася до рефередума. Мисля, че това е последно средство. Ако хората си протестират, а правителството си дели баницата просто тендецията ще е бавна, но сигурно. Процесите на влошаване, вероятно първо ще се видят при продажбите. Те ще почнат да падат. Това в Българи трудно може да се приеме за факт, защото няма добра статистика. Но при приходите от ДДС няма ка да се скрие. Подобна ще е ситуацията в вноса, ще почне да пада(никой търговец няма да рискува да внася ако не продава). Това ще се види при Евростат. Може да се вземат 2-3 млрд. кредити и да изсипят за пенсии и заплати, но хората ще предпочетат да ги спестят тези пари, а не да ги изхарчат. Освен това престои плащане по Милен Велчевия суап и трябва да се взимат пари през 2014 за да се плати януарии 2015. Така, че простраството и тук е ограничено. През това време НЕК ще продължи да трупа загуби заради "зелените", които не ги пипнаха. Сметките са за 1.5 млрд. на година. Плюс БДЖ и там има около 500 млн. дълг дето трябва да се прави нещо. Така, че чак когато ножа опре до кокала ще стне ефективен рефенедума. Тогава хората ще си решат ще излязат ли да гласуват или няма. Иначе при 36% БСП-ДПС много трудно ще направиш 50% гласували сега.

    ОтговорИзтриване
  7. "компрометиращите факти от управлението на ГЕРБ се посрещат с безразличие от активното население (включително от протеста)"

    Факт. Как си го обясняваш?

    ОтговорИзтриване
  8. Че просто 90% сме анти-БСП-ДПС. Няма как ако всеки ден ми подаряват по една порция от типа Емил Иванов става областен на негово място влиза Сали да ме интересува отряд 28. Няма как да имам и грам спомен като зависи от луд какво ще се случи днес и утре.

    ОтговорИзтриване
  9. Да беше само спомен - да са го забравили. Щях да приема тезата ти, ако при сравняването "днешен грях - стар грях", днешният побеждаваше. Това би било нормално: днешният предивиква емоция, а вчерашният - не.

    Но компрометиращите факти се приемаха с пълно безразличие още докато се случваха. Случай като "Мишо Бирата", например, би предизвикал мигновена оставка навсякъде в цивилизования свят. У нас - нищо. Дори не се отчита като проблем. Примери колкото искаш (колко бяха опитите за избор на член на КС - три?). Следователно търпимостта към непозволените методи на управлението на ГЕРБ няма връзка с днешните събития. Тази търпимост си я имаше през цялото време. И пак казвам - не просто се търпяха, а не създаваха напрежение, защото изобщо не се отчитаха като нередни. Сега от време на време някой срамежливо казва, че повече нямало да бъде така, вече на всички щяло да се гледа с еднакво критично око, но не е вярно. Продължава на "екстравагантните" прояви на ГЕРБ, като махане на пътни знаци, да се гледа с добро око, докато за същото нещо мен и теб биха ни глобили сериозно, а може и да бъдем задържани. Ако пък го направи Сидеров - стой, че гледай какъв вой ще се надигне. Но щом са депутати и кметове от ГЕРБ, значи е хубаво, значи може.

    Нещо повече. Тези грехове (всичките, дори и тези, за които досега не се е говорило) в съзнанието на съответната група хора вече са опростени. Говоренето за авиоотряд 28 (или за каквото и да било) въобще не се допуска до рационалното ниво, защото е отвхърлено още на емоционалното - "какво ще ми говориш за вчерашния обяд, аз тази тема вече съм я приключил и не ме интересува".

    И ми е интересно дали някой има обяснение. Аз имам - свързано е косвено със Швеция, а психологическият термин е "denial" - така се съхраня­­ва­­ ин­­­тег­­­ри­­те­­та на Аза при конфликт между реалност и убеждения (дисонанс). Но ми се иска да чуя и други мнения.

    ОтговорИзтриване
  10. Моето обяснение е много просто... Нарича се социална подкрепа. Активната част от населението, живеещо в големите градове просто е анти-БСП и анти-ДПС. Преди 23 г. при първите изследвания се виждаше има почти стена между поколенията. Хората под 40 подкрепяха СДС тези над БСП. Тогава БСП имаше 2.9 млн., през 1994 БСП имаше 2.4 млн. и сама да си направи кабинет на Видеенов. Сега са 940 хил. Разликата е,че тези дето бяха на 40 сега са на 63. Виж, кой са гласува за БСП от еxit polls. При възрастовата група 18-50 подкрепата е 5%. При възрастовата група 18-25 г. е 1-2%. При ДПС основната подкрепа са етнически малцинства - турци и роми. Няма как да убедиш хората, които не зависят от държавата да харесат нещо като БСП или ДПС. Така, че трудно може да промениш ситуацията. Вероятно преди 10 г. можеше да се повлияе ако се купят достатъчно вестници. Вероятно и преди 3-4 г. можеше да имаш някакво влияние сега е практически невъзможно.

    ОтговорИзтриване
  11. Това отговаря единствено на въпроса защо БСП не си увеличава електоралната т ежест. Не отговаря на въпроса защо на ГЕРБ се прощават неща, които не са за прощаване и защо въобще не се отразяват като проблем (не се усещат като проблем).

    ОтговорИзтриване
  12. Т.е. подкрепата си е подкрепа, това оправдание ли е да си затваряш очите? Ще изследвам този феномен "социална подкрепа", защото е интересен, ако води до такива последици.

    ОтговорИзтриване
  13. Не знам, защо да не отговоря на въпроса това, което ти написах?:) Хората НЕ критикуват тези, на които симпатизират и обратното. Ако ти е интересна "социалната подкрепа" може за по-лесно да я преведеш в "класовата"... Почни с Mannheim "поколението класа" и Edward Bernays...

    ОтговорИзтриване