сряда, 18 юни 2014 г.

А задължителен Интернет?

Според политиците от някои партии, електронното гласуване било нужно не за друго, ами заради задължителното гласуване. "Чужденците" нямало как да си изпълнят задължението да гласуват.

Ясно е, че отсъствието от страната е уважителна причина, която те освобождава от наказанието за неявяване на изборите. Т.е. за намиращите се в чужбина, изборите по принцип няма как да са задължителни. Следователно също толкова ясно е, че задължителните избори не могат да бъдат аргумент в полза на онлайн гласуването.

Мен ако питате, електронното гласуване им е нужно за да "докарат" още хиляди села като Лекница в Полша, в които изведнъж ще се окаже, че 100% от населението има компютър и Интернет.

По този повод, задължителен достъп до Интернет за всяка чистачка в Испания и всеки тираджия в САЩ няма ли да въведем? И задължително притежаване на компютър и електронен подпис за всеки берач на портокали в Гърция и всеки продавач на пазара в Лекница, както и за проститутките там. Също и по всички плажове в карибския басейн, където може да има наши сънародници на почивка, както и в базата ни в Антарктида. И да внимаваме междувременно да не изпращаме нов космонавт, че ще се видим в чудо.

Така де, без Интернет и компютър нашенците по света няма да са в състояние да си изпълнят задължението.

Иначе и аз съм много "за" електронното гласуване (дори се пробвахме с референдум), но тук, в България, където aко не пo друго, поне по IP адресите ще ги хванем, ако направят нещо подобно. Ако се разреши само (или предимно) за чужбина, особено ако е без предварителна офлайн регистрация, за съжаление онлайн гласуването ще е средство за грандиозна измама.

1 коментар:

  1. Задължително притежаване на компютър няма как, но задължително притежаване на електронен подпис според мен трябва да има като част от комплекта лични документи — независимо дали е в чип на личната карта или отделно, и електронното гласуване задължително да изисква електронен подпис, независимо дали се гласува от домашен компютър или на терминал в избирателна секция.

    ОтговорИзтриване