петък, 30 май 2014 г.

Изборна математика 2014

Винаги след избори има един период, в който всеки се чувства длъжен да каже кой е спечелил и кой е загубил, като по традиция тези тълкования никога не са били еднозначни. Затова аз ще се спра на нещо толкова банално, като сухите цифри. Защото независимо от това, че са банални, често се пропускат много детайли при техния анализ.

Има три отделни групи числа, които трябва да се разгледат:

I. Прекият резултат: разпределението на мандатите в Европейския парламент.

II. Косвеният резултат: съотношението в обществената подкрепа между партиите, представени към този момент в националния парламент.

III. Хипотетичният резултат: какво би било разпределението, ако изборите на 25.5.2014 не бяха за европейски, а за национален парламент.


I. По отношение на прекия резултат няма кой знае какви спорове. Стана ясно, че опозиционната коалиция ГЕРБ+РБ събира 7 мандата, а управляващата БСП+ДПС - 8 мандата. Кой бил загубил, кой би спечелил е въпрос на интерпретация. Сухите цифри показват, че управляващите имат с един мандат повече от опозицията. Не броя ББЦ, защото те не участват към момента в управлението. Според изразеното от тях самите мнение, по-скоро трябва да ги броя като 7 на 10, но това е хипотеза. Резултатът, който е факт, е 7 на 8.

II. Най-много грешки в интерпретацията се правят по отношение на косвения резултат, който измерва как се е променила електоралната тежст на партиите, които в момента участват в управлението или са в опозиция. Т.е. на сегашните парламентарно-представени партии:

ГЕРБ: 30.4%
БСП: 18.94%
ДПС: 17.26%
Атака: 2.96%

Опозиция: 30.4% електорална подкрепа
Управляващи: 39.16% електорална подкрепа

Първата грешка е да се игнорират парламентарно представените партии, които в следващ парламент не биха преминали 4%-овата бариера. Не е логически правилно да се сравняват ябълки с круши. В този парламент има някакви хора и тези хора имат някаква подкрепа зад гърба си. По-малка или по-голяма, но тя е подкрепа за точно тези хора, които точно сега са там. В бъдещия парламент може и да е друго, но това ще го разглеждаме в точка III. Не би трябвало да се прехвърлят разсъждения между отделните хипотези. Ако ще разглеждаме сегашния парламент, трябва да го разглеждаме в неговата цялост така, както трябва да разглеждаме следващия също в неговата цялост (ще видите, че в точка III. се допуска подобна грешка).

Следователно дори според косвения резултат от изборите, сегашните управляващи все още имат по-голяма електорална подкрепа от сегашната опозиция

Понеже усещам как се надига гняв у част от читателите, че сегашното разпределение на местата не отговаря на новата ситуация, минавам веднага и на точка III., за да видим какви всъщност биха били т.нар. "нови политически реалности".

III. Веднага започвам с грешката, която се допуска тук. А тя е, че на европейски избори летвата е почти 6%, докато на национални е по-малка. Това означава, че разпределението на мандатите трябва да го правим между 6 партии:

ГЕРБ: 30.4%
БСП: 18.94%
ДПС: 17.26%
ББЦ: 10.66%
РБ: 6.45%
АБВ: 4%

Преизчислени като мандати в парламента, резултатите биха били:

ГЕРБ: 83
БСП: 52
ДПС: 47
ББЦ: 29
РБ: 18
АБВ: 11

Декларираните коалиции към този момент са ГЕРБ+РБ ("Опозиция" ) със 101 депутата и БСП+ДПС+ББЦ със 128 места ("Управляващи"). Вижда се, че дори ако преброим АБВ към опозицията (вариант III а), съотношението ще бъде 112 към 128. Към управляващите не ги броя, но допускам все пак вариант III б, в който те няма да подкрепят никого и ще са опозиция на всички.

Да обобщим:


ОпозициясъотношениеУправляващи
I. (европарламент)7<8
II. (електорална подкрепа за НС)30.4%<39.16%
III а. (ново НС, ГЕРБ с АБВ)112<128
III б. (ГЕРБ без АБВ)101<128


Както гласи едно популярно клише, когато цифрите говорят, коментарите са излишни. Не виждам никакво основание за еуфория в опозицията, защото тя не успява да обърне съотношението в своя полза. Знакът между двете колонки в таблицата продължава да е "<" при всички възможни варианти, по които могат да се интерпретират цифрите от изминалите избори.

Митко
30.5.2014

P.S. Темата е "Изборна математика 2014", затова не направих сравнения назад във времето. Но има едно число, което се набива на очи: през 2013 г. ГЕРБ спечелиха 97 места в парламента. Ако изборите тази пролет бяха за национален парламент, ГЕРБ щяха да имат 83 места.

2 коментара:

  1. Пише се 101 депутати, не 101 депутатА.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Митко, ти си лъв-математик. Ако сега можеш да ми изкараш, че и Илияна Йотова е най-голямата красавица в Евро парламента, ще те призная. Само така дерзай.

    ОтговорИзтриване