неделя, 25 декември 2016 г.

Internet Of Trees


Най-накрая нещо за автоматизиране!

От известно време държа под око т.нар. "интернет на нещата", или IoT. Любопитно ми е как ще могат да се автоматизират ежедневните процеси, които извършваме. Заредил съм се с известен набор устройства за "умен дом", обаче след като си поиграя с тях, ги прибирам в една кутия в килера, където стои и камерата, дето сама следи котката. Изглежда няма какво толкова да му се автоматизира на един апартамент.

Но днес най-накрая намерих приложение на технологията - автоматизирах елхата. Щом излезна от вкъщи - гасне. Щом застана обратно пред входната врата - светва. Разпознава ме по това дали телефонът ми и закачен към домашната wifi мрежа.

Разбира се, мога да си цъкам елхата и "ръчно" от телефона, но детето се впечатли по-малко от очакваното. Май тяхното поколение взе да свиква с тези неща.

Освен това получавам СМС, когато елхата светне, което почти успя да впечатли жена ми - тя заяви, че сега вече ще разбирам, че съм се прибрал вкъщи (щом съм получил смс, значи елхата е светнала, а това пък значи, че вече съм си у дома).

Най-малко три сървъра - един вкъщи, един в офиса и един някъде в Щатите, работят неуморно, за да анализират фактите, да вземат решение и да реализират нещо, което едно време постигахме с обикновен бенгалски огън. Страхотен напредък на цивилизацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар