петък, 22 юни 2012 г.

до ЗК "Уника" (Uniqa) - уведомление за прекратяване на полица


Уважаеми господа,

Получих вашият отказ за изплащане на обезщетение за щетите от земетресението в Перник. Както можеше да се очаква, отказът ви се базира на клаузата за 2% самоучастие, тъй-като"размерът на одобреното застрахователно обезщетение е по-малък от договореното самоучастие".

Озадачен съм също и от факта, че ремонт на 8 стени и един таван  с обща площ над 100 кв. метра сте оценили на 211 лв и 10 стотинки.

Информирам ви, че ще си удържа тези 211.10 лв от оставащата ми вноска. Но тъй-като вноската ми е малко по-малка от "одобреното застрахователно обезщетение", просто няма да ви я платя, с което смятам взаимоотношенията ни за приключили.

Що се отнася до това дали в бъдеще въобще ще се застраховам срещу определени рискове, то решението ми ще се базира единствено и само на това дали компанията някога на някого е изплащала такива обезщетения. Моля всички застрахователни брокери от тук нататък да ме търсят единствено и само ако разполагат с доказателства, че са в състояние да покриват съответните щети (например платежни нареждания по предишни такива казуси).

Това е особено важно за риска "земетресение", тъй-като се оказва, че практиката на българските компании е само да събират премии, но да не изплащат обезщетения. Апартаментът ми има 16 стени, 8 от тях са пострадали и мнението на вещото лице е, че трябва да се пребоядисат изцяло. Това е оценено на около 200 лв. Ако пострадат всичките ми стени и тавани, обезщетението вероятно ще е около 400 лв. "Самоучастието" ми, обаче, е 4000 лв. Очевидно е, че то ще бъде надскочено едва в случай на тотална щета, т.е. ако рухне сградата, защото по една стена могат да се извършат само два вида "поправки" - или да се закърпи и пребоядиса, или да се изгради отново (средно положение няма). Ако, обаче, моята сграда рухне, в София няма да е останал камък върху камък, защото сградата е нова и е проектирана да издържа на повече, отколкото останалите софийски сгради. В такъв случай едва ли някоя компания ще е в състояние да изплати щетите, просто защото те ще са по-голями от брутния вътрешен продукт на цялата държава. В София има 300 000 домакинства, средно за по 100 000 лв, което прави 30 милиарда. Като добавим административните и обществените сгради, както и инфраструктурата, сметката ще надскочи 80-те милиарда БВП. Т.е. не само всяка застрахователна компания, но и държавата мигом ще обяви фалит и отново никой няма нищо да плати.

Ето защо аз смятам, че застраховките срещу риска "Земетресение" всъщност са измама и никой никога не е правил сметка, че ще изплаща обезщетения по тях. Знаех това още преди да извикам Уника на оглед, но все пак го направих, защото други компании (наример Лев Инс) проявиха здрав разум и се отказаха от защитата на тази клауза. Очевидно е, че не си заслужава да изгубиш дългогодишен клиент, като откажеш да му изплатиш обезщетение, приблизително равно на половината от годишната му вноска. И то за събитие, което я се повтори в следващите 100 години, я не. Единствената ми цел с подаването на претенцията за обезщетение беше да установя в коя група застрахователни компании попада Уника и за съжаление те се оказаха в групата, която е склонна да се цигани за жълти стотинки. Пожелавам им успех, но той няма да бъде подкрепен с моите жълти стотинки.

Поздрави,
Димитър Ганчев

3 коментара:

  1. Абсолютно съм съгласен с теб, за това смятам, че задължителната застраховка тук би била технически измама с масов характер, вместо реална защита за потребителите.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Ганчев, недоволството и гневът ви са разбираеми като се има впредвид смешния размер на присъденото ви обезщетение. Съгласен съм, че в конкретния случай оценката на щетите е некоректна. Не съм съгласен обаче със съжденията ви, че няма смисъл човек да се застрахова срещу риска "Земетресение". Не е вярно, че ако стане голямо земетресение в София застрахователните компании ще фалират и няма да изплатят нищо. Почти всички застрахователи у нас се презастраховат по отношение на риска "Земетресение". Това означава, че те са сключили презастрахователни договори с компанни като "Мюних Ре" и "Суис Ре", които им гарантират, че при катастрофично събитие финансовата им стабилност няма да бъде разклатена. Така например, щетите по кулите-близнаци в Ню Йорк са изплатени от над 200 различни застрахователи и презастрахователи, а не от един. Знам, че всичко това ви звучи като суха теория, на фона на настоящата неприятна случка. Искам да Ви уверя обаче, че по повод на настоящото земетресение имаме клиенти, които получиха адекватни обезщетения и останаха много доволни от застраховките си. За съжаление, във вашия случай полицата "У Дома и Щастлив" в Уника, макар и евтина, не е подходяща за завеждане на малки щети по земетресение, заради 2%-то самоучастие. Благодаря Ви за споделения опит по отношение на Вашата полица! За в бъдеще, ще преразгледаме политиката си като застрахователен брокер по отношение на застраховки имущество в "Уника".

    ОтговорИзтриване
  3. Yo, mamo ma! Звънни ми ако искаш да пробваме нещо!

    ОтговорИзтриване