петък, 17 май 2013 г.

И какво, ако се касират изборите?

Нали не мислите, че ако има повторение на изборите, ГЕРБ ще си увеличи резултата? Няма такава вероятност, а може дори да загуби още някой-друг мандат. Това, обаче, е приемлива загуба за Борисов, тъй-като е наивно да мислим, че целта му е да си върне онези 5-6%, които уж бил загубил в Костинброд. Тезата с "откраднатите" гласове е за пред широката публика.

Ако има втора серия, ГЕРБ ще даде целия си ресурс "на заем" на НФСБ, които за малко не успяха да преминат границата от 4%. С помощта на ГЕРБ, преминаването на тази граница би било почти сигурно, а останалите партии нямат механизми, с които да попречат. Единственият начин да пречиш на НФСБ е ако помагаш на Атака, а аз не виждам как БСП и ДПС ще седнат да им помагат. Така Борисов ще си създаде поне една парламентарна партия, която да е съгласна на коалиция с него. С тях би имал около 110, а при късмет дори 115 депутата, което пак е недостатъчно, но все пак е повече от 97 и шансът за правителство на малцинството се увеличава.

И понеже Волен Сидеров може да е всякакъв, но не и глупак, най-вероятно ще видим как с две ръце ще подкрепи кабинета на Орешарски и ще го крепи не 6 месеца или година, а до дупка.


----
P.S. Ето и аргументите ми:

Борисов на пресконференцията:

"Индиректно искам да благодаря и на лидера Валери Симеонов на НФСБ. Това е медията, която и партията, която четири години, до последния ден е изказала всичко най-лошо за нас, това не попречи на ЕДИН ПАТРИОТ да излезе и да кажа, че в края на краищата хората харесват Бойко. Вчера в една телевизия го чух. И да пусне и декларация, че ако някой има морално право да сравнява, това е първата, естествено по Конституция политическа партия и тези, които са взели след това най-много гласове."

Ако беше само това, щях да реша, че Борисов просто се радва, че поне един политик го е поздравил с победата. И толкова много се радва, че чак го четка, като го нарича "един патриот". Но не е само това. Той продължава:

"По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят. Освен това имаше по-малки партии, които бяха с 3,7% - 3,6% много близко до бариерата. При едни нови избори хората могат да си направят изводи, че ако сме пак четири партии в парламента ще е много лошо."
Ето я и логиката му: ако сме четири партии ще е лошо, но има една пета партия на един патриот, която е много близо до бариерата, а пък хората могат да си направят изводи.

По принцип има още една партия, ДБГ на Кунева, която има шанс да влезне. Но какво значи шанс? Ако не се промени съществено избирателната активност (за което няма предпоставки), общият брой на подадените гласове ще остане приблизително същия. Следователно за да може една партия да вземе повече гласове, друга трябва да получи по-малко. ГЕРБ, БСП и ДПС са с бетонирани електорати и ще си повторят вота. Единствените скачени съдове са АТАКА и НФСБ, които се борят за един и същ електорат и си взимат гласове един на друг.

Тенденцията на Кунева в послените месеци е надолу, а на НФСБ - нагоре. Има ли нещо, което може да обърне тази тенденция? Надали. Кунева ще вземе или същия брой гласове, или (най-вероятно) по-малко. ФНСБ ще вземе или същия, или (най-вероятно) по-голям брой, особено ако им се помогне, например със средства, с медийно присъствие, с обиколки из страната, с "компрометиране" на Сидеров и т.н.

Така че не, Борисов няма предвид Кунева, когато говори за малки партии с шанс да влезнат в парламента, ако изборите бъдат касирани и повторени. Има предвид точно НФСБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар