петък, 10 май 2013 г.

Става все по трудно - няма да гласувам и за Кунева

Кунева днес пак е казала: С ГЕРБ, БСП и ДПС няма да се коалирам. Симпатични са ми "Зелените"

Колкото и да е парадоксално, но точно заради тази фраза аз няма да гласувам за нея. Иначе тя ми се струваше разумен компромис и вече няколко месеца я чакам да каже какво ще прави на 13-ти, ако влезне в парламента. Така ще си отговоря какъв би бил резултата от нейното евентуално присъствие там и съответно дали този резултат ми допада или не.

Нейният отговор, за съжаление, е "ще се стремя да се харесам на всички". Това по дефиниция се нарича "популизъм". Вярно, всяка една от тези партии си има своите натрупани през годините негативи и на мен ми е доста трудно да избера за кого да гласувам (знам само, че няма да е за ГЕРБ). Съответно към всяка една от тях трябва да се подхожда с "отвращение" (нали помните как отговорил руснака на интервю за работа, когато го попитали дали пие - пия, казал той, но с отвращение). Ако партията, която навремето докара Кунева в политиката (НДСВ) не се беше изпарила заедно със създателя си, тя също щеше да е достойна за такова отношение (всъщност не тройната коалиция, а НДСВ се оля с магистрала Тракия, защото искаше да я даде на близка до царя фирма, която на всичкото отгоре щеше да събира тол-такси за преминаване).

Обаче ситуацията сега е такава, че няма "не искам". Това ще са трите партии в парламента, с които ТРЯБВА да се управлява. Добри или лоши - това са. Все с някоя от тях (или с две, или с три) ще трябва да се направи някакъв компромис за съвместно управление. Ако ли не - какъв е смисъла тогава от твоето присъствие в парламента? Да си стоиш на банките на последния ред, да критикуваш всички и да не поемаш отговорност за нищо, а все някой друг да е виновен за проблемите? На мен това ми мирише на нечист начин да се дочакат по-добрите времена на следващите избори, когато Кунева ще се бори да оглави десницата (а междувременно СДС, ДСБ и останалите ще научат по трудния начин, че никак не е важно кой е по-по-най измежду тях). Хем иска да е в парламента, за да има достъп до трибуната (пряко и преносно), хем държи да си стои на спокойствие в опозиция. Ама аз не се интересувам кой ще е в опозиция, интересувам се кой ще ме управлява и най-вече как. Отговорът "не искам да те управлявам" също ми върши работа, защото тогава аз пък нямам никаква нужда от теб.

Така че, като са й симпатични "Зелените" (те и на мен са ми симпатични), да си направи коалиция с тях. Но това няма да е в парламента, нали се сещате ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар