сряда, 29 февруари 2012 г.

Край на .torrent ерата

Днес от The Pirate Bay обявиха, че спират разпространението на .torrent файлове. Вместо това ги заместват от т.нар. magnet (магнитни) линкове.

Какво означава това?

Първо две думи за това как работеше системата с .torrent файлове, за да стане ясна разликата с магнитите. Торент файлове съдържаха три неща:

1. Списък на оригиналните файлове (имена и размер)
2. Чексуми (или хешове), които представляват нещо като електронен "пръстов отпечатък" на оригиналните файлове, или по-точно - на всяка една малка част от тези оригинални файлове
3. Уеб-адрес на тракер, който пази информацията кои са останалите потребители в мрежата, които в този момент имат някоя част от оригиналните файлове

Новите магнитни линкове съдържат само една единствена чексума, само един "пръстов отпечатък". Цялата останала информация - кои са файловете, какви са им частите и къде се намират, вече се пази при самите потребители и те си я казват един на друг. Когато заредите магнит в програмата си, тя пита всички ваши "съседи" дали някой от тях знае чий е този пръстов отпечатък. Ако някой знае нещо, той ви го казва. Ако никой не знае, тогава вашите съседи на свой ред питат техните съседи, те - техните и т.н. докато някой не отговори. После този отговор се запомня от всички "за всеки случай", ако някой пак попита.

Ако вие имате 1000 съседи (пиъра) и всеки от тях има по още 1000, то лесно се смята, че след най-много три стъпки вие можете да "разпитате" всеки един потребител на планетата, дори ако се отчете дублирането на пиъри (ако аз имам 1000 съседи и моят съсед има 1000 съседи, много вероятно е 900 от тях да съвпадат).

Ето как изглежда един магнитен линк: magnet:?xt=urn:btih:8a5de10e52f22d83d74c530ff633147f33c079be
Ако отворите този URL, или дори го пренесете с copy&paste (и така никой няма да разбере, че сте го свалили) в програмата си за сваляне, след няколко секунди ще разберете, че това е адресът в p2p пространството на Linux дистрибуцията Ubuntu 11.10.

Както виждате, понятето "сървър" е отпаднало напълно - никъде няма адрес на сървър. Отпаднала е и нуждата някъде да се съхранява междинният .torrent файл. Също и името на торент файла или на оригиналните файлове. Така никой по пътя не може да знае какво се крие зад този отпечатък.

Това означава няколко неща:


- не може да се разбере кой е оригиналният ъплоадер на даден .torrent, просто защото няма нужда да се ъплоадват файлове където и да е. Достатъчно е да се копира магнита и да се разпространява Също така не може да се разбере кой е оригиналният сийдър (т.е. ъплоадера) според това кое IP първо започва раздаването на файла, тъй-като системата е дистрибутирана и първи ще ви отговори най-близкият до вас пиър, а чак след време ще се появят тези, които са на втора, трета и четвърта стъпка.

- веднъж пуснат в пространството, един магнит не може да бъде спрян. Торент файловете можеха да бъдат сваляни или блокирани в тракерите, но след като няма тракер, няма кой да спре пиърите да си предават информация един на друг.

- доставчиците няма как да филтрират достъпа до магнитни линкове. Спирането на .torrent файлове е сравнително лесно - може да се сложат устройства, които да блокират всички уеб-адреси, в които се среща текстът ".torrent". Но магният линк не е адрес сам по себе си. Той може да се прехвърли в програмата за сваляне дори чрез copy&paste, без да се кликва, но дори и да кликнете, този клик не се предава по мрежата - той се обработва вътрешно от браузера и има ефекта на copy&paste.

- няма как да се разбере дали някой потребител е свалил даден магнитен линк или не, просто защото няма елемент на "сваляне" (пак повтарям - става дума само за copy&paste).

- магнитните линкове могат да се разпространяват всякак, включително напечатани на хартия или продиктувани по телефона (е, малко е досадно да се набират от клавиатурата, но е възможно).

- няма значение къде е публикуван магнитът. Цялата мрежа работи като един организъм и  магнит, публикуван в китайски сайт ще е напълно идентичен със същия магнит, публикуван в холандски сайт. Потребителите и на единия, и на другия ще се намерят и ще си обменят съдържание. Т.е. планетата става един единствен огромен тракер.

И основният извод е нещо, което аз още преди 4-5 години обясних много внимателно на всички заинтересовани (правоносители и правоохранители), за да съм сигурен, че ще го разберат: прекомерният натиск върху потребителите и доставчиците ще доведе до създаването на напълно дистрибутирани системи, които няма да могат да бъдат контролирани от никого, дори от техните създатели. Дори и при добро желание от всички страни, няма да има на кого да се обадиш и да поискаш даден материал да бъде свален от мрежата. В момента уеб-сървърите все още са нужни за търсачка -  за да можеш да разбереш кой е магнитът на дадено нещо. Следващата стъпка, обаче, е създаване и на дистрибутирана търсачка, което вече ще е end of story. Потвърждава се приказката, че никой не може да ти създаде такъв проблем, какъвто сам можеш да си създадеш.


15 коментара:

  1. И все пак ъплоудър има .
    http://rutor.org/torrent/176259/potomki_the-descendants-2011-dvdrip-l2
    В слуая е 03nazar03.

    ОтговорИзтриване
  2. чували ли сте за eMule?!
    принципа му е точно този - директно споделяне на файлове чрез хеширане на мета информация. Всеки споделящ е възел в мрежата, няма тракери.
    Елементарно и безотказно, действа от времето на Напстер ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност към eMule имаше една добавка KAD (Kademlia), която правеше DHT (distributed hash table). Оригиналното eMule без KAD имаше нужда от eDonkey сървъри, заради които се разнасяха едни server.met файлове. Точно Kademlia алгоритъмът се използва сега за заместване на тракерите. Любопитен факт е, че както може да се отгатне от името, този алгоритъм е 50% българска разработка - авторите му са Петър Маймунков и David Mazières.

    Но в случая има една разлика: файловете не се споделят съвсем директно, а както и досега се описват в .torrent файлове. Тези .torrent файлове обаче се хешират и сами по себе си се споделят директно както навремето в eMule. После, след като се свали .torrent файлът от някой пиър, процедурата се повтаря за описаните в него файлове.

    ОтговорИзтриване
  4. По повод ъплоадера, правилната формулировка е "може да няма". Разбира се, може и да има, т.е. може оригиналният .torrent файл да се ъплоадва, ако някой иска. Но може и да не го прави и въпреки това обменът ще се осъществи, ако е публикуван магнитният линк.

    ОтговорИзтриване
  5. Най-якото от всичко това е, че не само нямаме нужда от сървъри, но можем и да ги пренасяме по чата, със sms или както си искаме. Става наистина дистрибютната системата.

    ОтговорИзтриване
  6. "Но в случая има една разлика: файловете не се споделят съвсем директно, а както и досега се описват в .torrent файлове. "

    Тва не разбрах за Емулето ли се отнася или за магнитните линкове? Ако е второто, не значи ли тва, че пак АйСиПитата мога да блокират .torrent заявките?

    ОтговорИзтриване
  7. След като всеки сийдър "знае" за всички останали съйдъри, не е ли това достатъчно, за да се намърдат в цялата схема разни "подслушвачи" на съответните компании? Ясно, че оригиналния uploader ще бъде неизвестен, но няма ли да премести това фокуса върху отделния seeder, на когото в един далечен бъдещ момент ще бъде търсена отговорност (защото не може да бъде търсена другаде)... Аналогично на начина, по който бяха набедени торент-сайтовете, които технически не нарушават закона, просто защото бяха най-лесни за обвиняване.

    Ако разбирам правилно, един от основните проблеми остава нерешен - а именно пълна непроследимост и анонимност на участниците в трансферите?

    ОтговорИзтриване
  8. Уау -не знаех колко са дръпнали нещата :)
    Доста добре обяснено.
    Заключението е много добро!
    Има резон във въпроса на Пламен ( поне от написаното не става ясно ).
    И друго - кога ще се появи тази търсачка, за която говориш :) ?

    ОтговорИзтриване
  9. Пламене, когато за неплатеното разпространението на филма "дръж ми шапката" е отговорен собственика на сървъра на "читанка" или собственика на базата данни на Замунгале, можеш да го арестуваш или тормозиш. Можеш да накараш доставчиците да филтрират достъпа до сайта му.

    Обаче когато за доставката на филма "Дръж ми шапката" са отговорни 1000 акаунта от София, Белград и Турция, няма как да ги вкараш в съда ... или да ангажираш 120 агента от ЦРУ да ги следят ...

    Може и да направиш вирус който да следи определена поредица от данни ... обаче ... малко ме съмнява да се изплаща усилието и антирекламата.

    ОтговорИзтриване
  10. Магнитните линкове са просто поредното подобрение - една безкрайна игра на надцакване върви... Компаниите ще почнат да вкарват fake node-ове в DHT мрежата, които ще чупят рутирането, протокола пък ще се подобри да ги елиминира, после някой ще реши да филтрира трафика на базата на данните в него, трафика ще почне да се криптира, ще въведат ограничения на p2p трафика или криптирания трафик, ще му намерят цаката и на това и т.н.

    ОтговорИзтриване
  11. .torrent файловете не могат да бъдат забранени, поради простата причина, че са само средство за разпространение на файлове. Те не предполагат само и единствено пиратско разпространение, но каквото и да е разпространение на файлове.

    ОтговорИзтриване
  12. Работата е измислена така: закачват се и агенти към торента и колекционират IP адреси. В някои държавици, а стремежът е да се обхванат всички, интернет провайдърите са длъжни, да, длъжни! да издадат кои стои за този IP адрес. После идва покана да платиш някаква сума за нарушаване на авторски права и каквото следва там.

    Дали магнитни линкове или каквото и да било там, пешкира опира някой мърляч, който няма как да си прикрие следите в Интернет. И никога, ама никога и никой няма да позволи да е другояче. Дори с VPN или каквото има там за маскиране, защото някъде и там се пази мапинга и тези данни също могат да бъдат поискани.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте!
    Имам малко информация от първа ръка. И като потърпевш искам да я споделя. Живея и работя в германия. Преди няколко седмици получих писмо от компания защитаваща автрорските права на един филм, че същия този филм е бил изтеглен на дата .... в час .... торент клиент ..... и хеш файл ..... , и трябва да платя глоба в размер на 800Евро. Писмото е 4 страници и няма да се впускам в подробности. Ще кажа само, че първо; съм забранил всякакъв сийд и второ аз не съм първичния ъплоудър. Оказва се че тези компаний, изобщо не ги интересува дали си сийдвал, или не си, дали си изтеглил 1 проценти или целия файл. Позовават се само на хеш фаила и това че съдържа името на филма. Точка. Интересно ми е как ще продължат нещата за напред?
    Поздрави!
    Вацев

    ОтговорИзтриване